Doğal sodyum karbonat cevheri antik çağlardan beri kullanılır. Örneğin karbont Mısırlılar tarafından sabun yapımında kullanılmıştır. 1860’lı yıllar itibarıyla yemeklerde de kullanılmaya başlanan karbonatın 1930’lu yıllarda tıbbi bir ajan olduğu ispatlanmıştır.
Son olarak düşük maliyetli karbonatı besin olarak tüketebileceğiniz gibi el, yüz, vücut temizliği; yüzey ve çamaşır, bulaşık temizliği gibi pek çok amaçla tüketebilirsiniz. Peki karbonatın faydaları nelerdir?
Karbonatın doğal asit giderici özelliği, evde oldukça yaygın olarak kullanılmasının sebeplerinden biridir.
Karbonat tüketimi,o rahatsız edici mide ekşimesini önlemek için mide asitlerini etkisiz hale getirebilir.
Bir bardak suyla seyreltildiğinde iltihaplanmayı ve gazı önler. Bu da hazımsızlıktan daha hızlı kurtulmanızı sağlar.
Çoğu beslenme düzeni vücutta asit üretir. Bu da vücudu farklı hastalıklara yakalanmaya karşı daha hassas hale getirir.
Karbonat, asitliği etkisiz hale getirmek ve alkalin (bazik) bir etki yaratmak amacıyla doğal bir ilaç olarak kullanılır ve vücudun pH dengesini sağlayıp sağlığınızı düzeltir. Vücuttaki asit, büyük ölçüde kemik erimesi (osteoporoz), eklem iltihabı (artrit) ve hatta kanser riskiyle bile ilişkilendirilebilir.
İşte bu yüzden bu ürün, bu kadar düşük bir maliyete yukarıda bahsettiğimiz hastalıkların oluşumunu bile engelleyebilecek en iyi doğal tedavi yöntemi olabilir.
Karbonatın aşırı kullanımı, vücudu aşırı alkali hale getirip ona zarar verebileceği için günlük az bir miktarda tüketmek faydalı olacaktır.
Karbonatın çok özel niteliklerinden biri de hastalığa sebep olan bakteri ve virüsleri azaltmada kullanılabilecek mikrop kırıcı etkisidir.
Bu sebeple, karbonatın gargara olarak kullanımı boğaz ağrısı ve iltihaplanmayı tedavi etmede kullanılabilir.
Karbonatlı su, idrardaki asit seviyesini azaltma gücü sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir bariyer işlevi görebilir.
Karbonatlı su ve kızılcık suyunu birlikte içmek de, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için kullanılan yaygın yöntemlerden biridir.
İdrardaki yüksek düzeydeki ürik asit ve vücut dokularındaki kan, acıya ve gut ya da artrit gibi kronik hastalıklara neden olabilir.
Karbonatlı su, kan pH derecesini normalleştirir ve bu tür asidi azaltır. Bu nedenle, bu tip hastalıkları tedavi etmede ilaç olarak kullanılabilir.
Fiziksel faaliyetler sırasında salgılanan laktik asit, kaslarda ve eklemlerde birikebilir. Bu da sertliğe ve kas yorgunluğuna yol açar.
Bu durumun fiziksel performansınızı etkilemesini önlemek amacıyla karbonatlı su içmek iyi bir seçenektir. Bu sayede karbonat, vücudunuzdaki asidi kontrol etmeye yardımcı olacaktır.
Karbonatlı maden suyu içmek, ‘kötü kolesterol’ olarak da bilinen özellikle LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) gibi, yüksek kolesterolü düşürmede olumlu bir etki gösterebilir.
Ancak, yüksek sodyum seviyesinden dolayı yüksek tansiyona sahip kişilere önerilmez. Çünkü eğer yüksek tansiyonunuz varsa, karbonatlı maden suyu problemlerinizi daha kötü hale getirebilir.
Cilt ve vücut için genelde karbonat tüketimi son derece güvenlidir ve herhangi bir toksik etkisine rastlanmamıştır. Ancak karbonatın besin olarak tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Çok fazla karbonat tüketimi vücudun asit-baz dengesini bozarak bulantı, kusma ve karın ağrısına neden olabilir.
Sodyum açısından zengin olan karbonatın yüksek dozlarda tüketimi kan basıncını artıracağından şişkinliğe neden olabilir. Yüksek kan basıncı aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Yüksek miktarda karbonat tüketimi potasyum eksikliğine sebep olabilir.
Ödem, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyon problemleriniz varsa karbonatı besin olarak tüketmekten kaçınmalısıınız. Ayrıca doktor tavsiyesi olmadan hamile ve emziren kadınların da karbonat tüketmemesi önerilir.
6 yaşın altındaki çocukların karbonat tüketmesi önerilmez.
Kullandığınız reçeteli ilaçlarla etkileşim oluşturabileceğinden doktorunuza danışmadan kullanmayın.