Uzm. Dr. Remzi Tınazlı; “Dış Kulak Yolu Cildi, Yapısı İtibarıyla Vücudumuzu Mikroplardan Koruyucu Özelliktedir.” Dış kulak yolu cildinin, aut kulak şeklini iltihaplanmalara huzur koruyan özelliklere cemaat bulunduğunu anlatım fail Uzm. Dr. Remzi Tınazlı şunları kaydetti; “Dış kulak yolu 2,5cm uzunluğunda, çadır ile kaplı, kakırdak ve mızrap iskelete sahip, ucunda kulak zarının bulunduğu müşterek in gibidir. Dış kulak yolunun örtüsünü gerçekleştiren cildimiz ise vücudumuzu mikroplardan koruyan özelliklere sahiptir. Asidik yapıda bulunan cildimizin, engel rolü üstlenerek, mikropların üremesini ve yaşamasını engel iktisap buyurmak kabil fonksiyonları vardır. Ayrıca aut kulak önünde imal edilen ve serümen ismi maruz kulak kiri de ihtiva ettiği lizozim ve asidik yapısı ile mikropların (mantarlar ve bakteriler) gelişmesini engeller özelliktedir. Kulak yolu girişinde mevcut kıllarla başlangıç başa bulaşkan ve semiz bulunan kulak kiri, haricen gelebilecek toz, enerjik kurt yahut öteki ecnebi cisimleri engeller niteliktedir. Bu özelliklerin menfi etkilendiği hallerde ise aut kulak yolu iltihaplanmaları kaçınılmazdır.”
Dış Kulak Yolu İltihabı Vakaları Özellikle Yaz Mevsiminde Artış Gösteriyor
Orta kulak iltihabından ayrımlı olarak, aut kulak yolu iltihabının, aut kulak şeklini döşeyen çadır ve kulakdavulu aut yüzeyinin iltihabı bulunduğunu kail Uzm. Dr. Remzi Tınazlı, aut kulak yolunun yunak ve buğulu müşterek bölgeye cemaat olması zımnında mikrop tenasül oranında artışa, bunun da hastalığa kere açtığını, en kesif bakteri yahut mantar hastalığı hastalığı enfeksiyonu kararı gelişen aut kulak yolu iltihabının boşluk sıra de alerjik yahut dermatolojik esbap kaynaklı olduğuna uyanıklık çekti.
“Dış kulak yolu iltihabı senenin herhangi müşterek mevsiminde oluşabilmesine karşın çoğu kez yazları görülmektedir.” diyen Uzm. Dr. Remzi Tınazlı, havuz yahut denizde yüzme yahut kesif pıtrak duş kabul etme sebebi ile kulak zımnında giren çok suyun, kulak yolunun doğrudan girişindeki arak ve yağ bezlerinden salgılanan ve kulak kiri kendisine aşina koruyan mumun bulunmayan edilmesine kere açabildiğine, bunun da kulak kirinin koruyan tesirini ortadan kaldırabildiğine uyanıklık çekti. Ayrıca kesif pıtrak suya sunulan kalmanın cildin asidik yapısını bozabildiğini, bulunmayan bulunan kulak kirinin ise bakterilerin ve mantarların üremesini kolaylaştırdığını hatırlatan Uzm. Dr. Remzi Tınazlı şöyleki bitmeme etti; “Bu gestalt çoğu kez yüzücülerde görüldüğü düşüncesince yüzücü kulağı yahut tropikal kulak kabil isimlerle de adlandırılır. Kulak kanalını kesif pıtrak kulak çöpü ile arıtmak yahut ecnebi müşterek beden ile kulağı kaşımak, koruyan tabakayı ortadan kaldırabilir ve bu alanda cilde hasar vererek elan emeksiz enfeksiyon geçirilmesine kere açabilir. Bu nedenlerle aut kulak yolu ilithabına yakalanmayı kolaylaştıran faktörler olarak, pis sularda yüzmek, kulağı araştırmak ve karıştırmak, kulak içerisine ecnebi beden oyulgamak ve allerjik ten yapısına cemaat iktisap buyurmak kabil hususlar sayılabilir.”
Dış Kulak Yolu İltihabı Belirtileri
Kaşıntı ve kulak kepçesini ellemenin, hastalarda duygunluk artışı ve dert sebebi olabileceğini, başkaca ödem zımnında kulak kanalının kusursuz kapanmasının sema kaybı ve kulakta hacim hissi oluşturabileceğini, Tragus ismi maruz kulağın önündeki kıkırdağa baskı kullanıldığında yahut çiğneme hareketi ile de alevli dert duyulabileceğini anlatım fail Uzm. Dr. Remzi Tınazlı, bu cins hallerde genel anlamda kulak akıntısının olmadığını, fakat boşluk sıra kulak yolu derisinde sulanma ve kabuklanma görülebildiğini anlatım etti.
Dış Kulak Yolu İltihabı Tedavisi
“Tedavide geçmiş ve en ehemmiyetli adım aut kulak yolunun travmatize edilmeden temizlenmesidir. Damla tedavisinin çarpıcı olabilmesi ve levent boylu müddet bitmeme edebilmesi düşüncesince aut kulak zımnında akla yatkın önemsiz tamponlar kullanılır. Kanalda asidik pH dengesinin sağlanması düşüncesince asidik solüsyonların, kulak yolundaki ödemi ve ağrıyı ıskat buyurmak açısından ise topikal steroid preperatların uygulanması enine boyuna önemlidir. Bunun indinde selamünkavlen halinde antibiyotik kullanması önerilir. Enfeksiyonun yaygınlığına layıkıyla tedavide ağızdan ilaçlar da kullanılabilir.” diyen Uzm. Dr. Remzi Tınazlı, kulak damlasının kere açabileceği başlangıç dönmesini mâni temdit etmek düşüncesince damlatmadan ilkin hapaz boyunca ısıtılmasını ve kulak memesinin doğacak arka cereyan ettirilerek ilacın kulak kanalında ilerlemesinin sağlanmasını önerdi.
Tedaviye başlandıktan sonradan çoğu kez 3 çağ boyunca şikayetlerde azalma, 10 çağ boyunca de ağız ağıza salah görüldüğünü, başta er çağda müdahalenin elan az dert yaşanmasını sağladığını ve enfeksiyonun öteki alanlara yayılmasını engellediğini anlatım fail Uzm. Dr. Remzi Tınazlı, otama boyunca kulağı sudan korumanın gerekliliği ile ilgilendiren şunları söyledi; “Tedavi boyunca hastalar kulaklarını banko mobilyasız tutmaya çalışmalı, duş yahut banyo esnasında kulağa su kaçırmamalı, kulak tıpası kullanmamalı, havuz derya aktivitelerine aralık vermeli, doktorun önerilmiş bulunduğu ilaçlar haricinde deva kullanmamalı, kulaklarını kaşımamalı, karıştırmamalı ve şayet kullanıyorlarsa aralık sıra sema cihazlarını çıkarmalıdır.”
Uzm. Dr. Remzi Tınazlı; “Asla, Doktorunuz Tarafından Önerilenler Dışında İlaç Kullanmayınız.”
“Dış kulak iltihaplarında doktora danışmadan katiyen antibiyotik içeren yahut akla yatkın sıfır ilaçlar kullanılmamalı, kulakta dert duyulması yerinde en endamsız müddette doktora başvurulmalıdır. Ayrıca aut kulak yolu iltihabı, nebati yahut akla yatkın sıfır ürünler ile otama edilmeye çalışılmamalıdır.” diyen Uzm. Dr. Remzi Tınazlı, bu mamüllerin kullanımının aut kulak yolu iltihabını otama buyurmak yerine, elan kötüye gitmesine illet olabileceğine uyanıklık çekti.