Bebeklerde Beden Isısı Düşmesi

Bebeklerde Beden Isısı Düşmesi

Altı yaşının üstünde olan çocukların beden ısıları genellikle ağızdan alınır; ama bu yaşın altındaki çocuklarda, termometre çocuğun koltuk altına yerleştirilmelidir. Bebeklerde, ısıyı göden bağırsağından (makattan) almak, özellikle 12 aylıktan küçük bebeklerde, en kolay yollardan biridir.

Yüksek Beden Isıları

37,7 °C’ın üstündeki beden ısısı, ateş sayılır.

Bu durumda, doktor çağırıp çağırmamanız, çocuğun yaşına, tam olarak ısının ne kadar yüksek olduğuna dair belirtiler bulunup bulunmadığına ve ısının ne kadar süre yüksek kaldığına bağlıdır. Altı aylıktan küçük bir bebeğin beden ısısı 37,7 °C‘nin üstüne yükselmişse, doktora başvurmanız gerekir; ama daha büyük bir bebek ya da çocukta, ateşin biraz yükseldiği her sefer doktora başvurmak gerekmez.

Bununla birlikte, bir şeylerin yolunda gitmediğini görünce çocuğun önce beden ısısın almanız ve yüksekse, üstelik başka belirtiler de varsa, doktora başvurmanız, en doğru tutumdur.

Çocuğun Beden Isısı Düşmesi

Anormal bir biçimde düşük beden ısısı da, tıpkı beden ısısı yükselmesi gibi tehlikeli olabilir.

Çocuk soğuksa ve beden ısısı 35 °C‘nin altına düşerse, beden ısısı düşmesi geçirmektedir ve hiç vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Bütün termometrelerin bu derece düşük ısıları göstermediğini unutmayın ve çocuğunuzun cildi size fazla soğuk gibi geliyorsa, mutlaka vakit geçirmeden doktora başvurun.

Çocuk ne kadar küçükse, beden ısısının düşmesi o kadar tehlikelidir.

Ayrıca, bazı hasta çocukların beden ısıları, yükseleceğine, alçalır. Beden ısısı düşmesi durumunda da, yükselmesi durumunda olduğu gibi, beden ısısını ölçtükten sonra, çok düşükse ya da başka belirtiler de varsa, doktora başvurmanız en doğru tutumdur.



Karda oynamak ! Karda oynamak son derece eğlencelidir, ama aynı zamanda soğuk ve kaçınılmaz biçimde ıslanma demektir. Bu yüzden, çocuğunuz karda oynamaya çıkarken, su geçirmeyen giysiler giymiş ve başının iyice örtülmüş olmasına dikkat edin.

Termometreye DİKKAT !

  • Bir cam termometre kullanıyorsanız, çocuğunuzu hiçbir zaman ağzında termometreyle yalnız bırakmayın ;  Isırarak camını kırabilir.
  • Çocuğunuzun beden ısısını doktora telefonla bildiriyorsanız, ağızdan mı, koltuk altından mı, makattan mı aldığınızı söylemeyi unutmayın.
  • Termometreyi, çocuğun beden ısısını ölçtükten sonra, mikroptan arındırıcı bir çözeltiye batırarak temizleyip, kutusuna koyun.

Bebeğin Beden Isısı Düşmesi Hipotermi

Soğuk havada, çok yaşlılar kadar, çok küçük çocuklar da beden ısılarının düşmesi (hipotermi) tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Çocukların beden ısısının çok düşmesine olanak vermenin taşıdığı tehlikelerin bilincinde olmak önemlidir.

Çünkü böyle bir durum, ölüme bile yol açabilir.

Beden ısısı düşmesi, özellikle bebeklerde, çok soğuk havada iyi ısıtılmamış odada tutuldukları zaman gözlenir; buna karşılık, büyük çocukların daha çok, açık havada oldukları zaman karşılaştıkları bir tehlikedir. Özellikle çocuk ıslanmışsa ve iyice yorulmuşsa, beden ısısı apansızın düşebilir; üstelik ilk belirtileri her zaman açık seçik olmayabilir.

Uzmanlar, beden ısısının 35 °C’nin altına inmesi durumunu “beden ısısı düşmesi” diye nitelendirmektedirler.

VÜCUT ISISININ DÜŞTÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?

1- Erken Hipotermi: Vücut ısısı 37-35 derece arasında olur. Belirtileri titreme kol ve bacaklarda soğukluk, el ve ayaklarda morarma ve çarpıntı.

2- Hafif Hipotermi: Vücut ısısı 35-32,2 derece arasında. Belirtileri bilinç bulanıklığı, çevrenin farkına varamama ( zamanı- mekanı- kişileri karıştırma veya tanıyamama), soluk alışverişinin hızlanması.

3- Orta Hipotermi: Vücut ısısı 32,2-28 derece arasında. Bilinç iyice bulanır ve uyku haline geçilir. Kalp ritm bozuklukları başlar.

4- Ağır Hipotermi: Vücut ısısı 28 derece altındadır. Kişi koma haline geçer. Refleksler tamamen kaybolur. Kalp çalışması iyice bozulur, kalp ve solunum durması meydana gelir.

5- Donma: Vücut ısısının 27 derecenin altında olur. Ağır hipotermi başlığı altında değerlendirilebilir. El, ayak, burun gibi bölgesel ısı düşüklüğüne ise Frostbite denir. Dokular donup sertleşerek beyaz, sarı-beyaz veya mavi beyaz renge döner.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

Sponsorlu Bağlantılar