Badem, gülgiller familyasında bulunan bir ağaç türünün, yenebilen meyvesidir. Bulunduğu familyanın diğer üyelerinin aksine badem tatlı ve etli bir dış çevre yerine bir örtü ile kaplıdır, içinde ser bir kabul ve kabuğun içinde yenilebilen çekirdek kısmı bulunur. Badem ağacı güneybatı Asya’ya özgü, boyu 4-9 metre’ye ulaşabilen, mızraksı yaprakları olan ve 5 taç beyaz veya açık pembe yaprakları olan küçük bir ağaç türüdür. Yabani hali ilk olarak akdeniz bölgelerinde yetişmiştir. Kültüre alınmış şekilde kuzey bölgelerde de yetiştirilebilir.
Badem Yunanistan, İran, İtalya, Fas, Portekiz, İspanya, Suriye, Türkiye ve ABD ana üreticilerindendir ve yaklaşık olarak 1,5 milyon ton üretimi bulunmaktadır.
Badem yağı, badem çekirdeğinin soğuk pres yöntemi ile sıkılmasından elde edilir, soluk sarı renkli, hafif kokulu ve ceviz tadında bir sabit yağdır. Badem yağı kuru ve çatlak ciltleri çok olumlu etkiler ve pürüzlerini giderir. Ayrıca badem yağı saç besleyici olup, saç dökülmesini önler. Kabızlık giderici özelliği sahiptir. Antioksidan e vitamini yönünden oldukça zengin olan badem yağı bu özelliği ile yaşlılık etkilerinden ve pek çok hastalıktan koruyucudur. Bunların yanında badem yağı hamilelik sırasında karın bölgesine uygulandığında, doğum sonrası çatlakların oluşmasını engellediği bilinmektedir
Badem yağı, amygdalus communis türünün acı veya tatlı varyeterlerinin olgun tohumlarında soğukta sıkılmasıyla elde edilen bir yağdır.Badem acı yağı 8m.yükseklikte bir bitkidir.Badem yağı soluk sarı renkli,hafif kokulu ve ceviz tadında bir drogdur.
İçerden özellikle bebekler için müshil olarak kullanılır. Dışardan ise yumuşatıcı,yara tedavi edici,yanık iyileştirici,saç gürleştirici olarak bilinir.Orta çağda ünlü Ibn Sina yolculukta susuzluğu giderici olarak kullandı.
Yine 16.yy de Türk hekimi Nidai de 17.yy de Salih bin Nasrullah yağın yüzdeki çillere sürüleceğini,sıcak badem yağının kulak ağrısında kulağa damlatılacağını,saçları gürleştirmesi için başa sürüleceğini bildiler.Eski aktarlar badem yağı elde etmek için bademleri değirmen taşında ezerler ve çıkan yağı tenekelere doldururlardı.
Dışarıdan deriyi yağlayıcı,yanıkları yumşatıcı,saçları gürleştirici olarak sürülür.Saç bakımında badem yağının etkisi önemli derecede görülmüştür. Bebeklere müshil etki için yalatılır.
Bir miktar yağ, bal ile karıştırılır ve bu karışımdan bebeğe müshil olarak 1 kahve kaşığı verilir.