Emzirme problemi zaman zaman annelik sevincini kursakta bırakabiliyor.Emziren annelerin en büyük sorunu bebeğim doyuyor mu? Bebeğin sağlıklı gelişmesi için ihtiyaç duyduğu sütü tek memeden alması moralinizi bozmasın.Bebekler çoğunlukla her iki memeden de emerler ancak bazen bir memeyi diğerine göre daha çok tercih edebilir ya da bir memeyi tamamen reddedebilirler.Peki bebekler neden tek memeyi reddeder? İşte bu sorunun yanıtını sizler için hazırladık.
Bazen bebekler memeyi reddedebiliyor, bazense iki memeden sadece bir tanesini emmeyi reddediyor. Bu durumda öncelikle annelerin sakin olması gerekir ve bebeklerinin neden memeyi reddettiğini anlamaya çalışması gerekir. Bu durum genellikle meme ucuyla alakalı olabiliyor. Eğer bir göğüs ucu diğerinden daha büyük ya da küçükse bebek sadece bir memeden emmeyi tercih edebilir. Bu durum bebeğin emmeye alışmasıyla ve annenin emzirmeye iyice adapte olmasıyla düzelebilir.Burun tıkanıklığı ya da kulak enfeksiyonları bebeğin sadece bir taraftaki memeyi tercih etmesine neden olabilir.
Mastit yani meme iltihabı problemi yaşanıyorsa bu durum sorun yaşanan memeden gelen sütün tadını değiştirebilir, bu da bebeğin o memeyi reddetmesine neden olabilir. Böyle bir sorunla karşılaştığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.Biraz daha büyük bebekler bir memeden daha az süt geliyorsa daha çok süt gelen memeye yönelebilir.
Bazen sadece emzirme pozisyonu bile bebeğin tek memeyi tercih etmesine neden olabilir. Emzirme pozisyonu değiştirilerek bebeğin memeyi reddetmesi engelleyebilir.Bazı annelerde ise çeşitli nedenlerden dolayı sadece bir memeden süt gelebilir. ( O memede daha önceden geçirilmiş bir operasyon vb). Böyle bir durumda bebeğin sadece bir memeden emmesi sorun değildir.
Özellikle ikiz anneleri için her bebeği bir memeden emzirmek daha kolay gelebilir ancak her bebeğin her iki memeden de emmesi en idealidir. Ayrıca bebeklerin göz kaslarının gelişimi için iki memeden de emzirmek gerekir.
Özellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda süt salgılanmaya başladığı için her iki göğüsten de bebeği emzirmek gerekir. Süt salgılanması düzene girdiğinde her emzirmede bir meme emzirilebilir. Her seferinde farklı göğüsten emzirmek memede oluşabilecek çatlakların da oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Eğer bir göğüsten emzirmek daha kolayınıza geliyorsa her iki memeniz için farklı emzirme pozisyonu geliştirebilirsiniz.Eğer bebeğiniz 6 haftalıktan daha az ise her iki memeden emzirmek en doğrusudur. Aksi takdirde emzirmediğiniz meme süt salgılamayı azaltabilir.Bebeğinizi tercih etmediği memeyi emmesi konusunda cesaretlendirin. Bunu yaparken çok aç olduğu zamanı tercih etmeyin, değişiklik onu daha çok kızdırabilir ve tepki verebilir.Bebeğinizin tercih ettiği memeden emzirirken bir yandan da diğer memeyi pompa ile sağabilirsiniz. Böylece emmediği memeden süt salgılanması devam etmiş olur.Tek memeden emziren anneler bir memesinin daha fazla süt üretmesinden dolayı iki meme arasında orantısızlık olabileceğini düşünse de bunu sizden başkası fark etmez rahat olun.
Bebeğiniz inatla aynı memeden emmek istiyorsa yine de bunu sorun yapmayın. Önemli olan bebeğinizin yeterli düzeyde emmesi ve boy ve kilo gelişiminin normal olmasıdır.